Kerven in de zeereep leveren een bijdrage aan de instandhouding en verbetering van voor de mens en natuur belangrijke duinfuncties. Ze worden vaak gezien als hét middel om zand vanaf het strand door de zeereep richting achterliggende duinen te transporteren. Dit zandtransport is wenselijk om verschillende redenen. Aan de ene kant kan het relatief kalkrijke zand van de kust dat door de kerven het achterliggende duingebied inwaait de bodem en vegetatie verjongen. De verzuring van de bodem door depositie van vermestende en verzurende stoffen uit de lucht kan daarmee worden verminderd en biodiversiteit wordt bevorderd. Aan de andere kant kan door het zandtransport het duingebied met de zeespiegelstijging meegroeien.
In dit onderzoek zullen bestaande kennislacunes over kerfontwikkeling en gerelateerde mechanismen worden gedicht. Het onderzoek is daarmee een belangrijke stap voor het gericht inzetten van kerven voor de ecologie en waterveiligheid.
Wij richten ons hierbij op de volgende kennisvragen:
- Hoe functioneren kerven in geomorfologische zin?
- Wat zijn de effecten van kustprocessen op de kerfontwikkeling?
- Wat zijn de effecten van een gekerfde zeereep op de ecologie van de achterliggende duinen?
Dit onderzoek doet HKV voor OBN Natuurkennis in samenwerking met Arens Bureau voor Strand- en Duinonderzoek, KWR, B-Ware, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, NIOZ en de Universiteit van Amsterdam.