ACTUEEL

Wie heeft er een plan voor evacuatie bij overstromingen?

Hebben mensen een plan bij ernstige overstromingen? En wat doen ze als er evacuatie dreigt? Dat wordt op dit moment in Zeeland onderzocht. Om beter om te kunnen gaan met de gevolgen van overstromingen. Bij gedwongen evacuatie duurt het twee tot drie dagen voordat heel Zeeland leeg is “De wegen hebben onvoldoende capaciteit om mensen sneller de provincie uit te krijgen”, zegt Teun Terpstra, lector aan de HZ University of Applied Sciences (HZ).  

HZ onderzoekt het draagvlak onder bewoners om in het gebied te blijven via een enquête en bewonersbijeenkomsten. Het onderzoek maakt deel uit van het INTERREG-project FRAMES, dat in de Europese landen rondom de Noordzee wordt uitgevoerd. Het onderzoek is gericht op het verminderen van de impact van overstromingen. HZ  is consortiumpartner in het INTERREG-project en werkt in deze pilot samen met Provincie Zeeland en Veiligheidsregio Zeeland. (https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/113742/Wie-heeft-er-een-plan-voor-evacuatie-bij-overstromingen)  

HKV geeft binnen FRAMES inzicht in de mogelijkheden voor evacuatie in het Sloegebied, een diepgelegen polder waar de waterdiepten bij een overstroming kunnen oplopen tot 3-5 meter. Zie op de afbeelding het gebied dat donker kleurt met de waterdiepte marker. Daarin liggen onder andere de wijk Oost Souburg (Vlissingen), de Mortiere (Middelburg) en het dorp Ritthem. HKV onderzoekt de mogelijkheden voor bewoners om te schuilen op zolder of elders in de omgeving en heeft handvatten voor een communicatiestrategie ontwikkeld.

27 juni 2019