ACTUEEL

De nieuwe documentaire van de City Deal Klimaatadaptatie is te zien

De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds beter voelbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, droogte, zware regen en een stijgende zeespiegel. Nederlandse steden zullen zich moeten wapenen tegen het veranderende klimaat. Maar hoe dan?
De afgelopen vier jaar heeft de City Deal Klimaatadaptatie gewerkt aan het beantwoorden van deze vraag. De opgedane kennis en inzichten deelt het City Deal netwerk nu in de vorm van de documentaire The Climate Resilient City Explained.

The Climate Resilient City Explained
Een Engelse titel? Ja, want het uitwisselen van ervaring houdt niet op bij de grens. De documentaire is daarom in het Nederlands en het Engels te bekijken. Binnen 25 minuten neemt de City Deal je mee in welke stakeholders een rol spelen bij het klimaatbestendig maken van een stad én wat zij daarvoor doen. Spoiler alert: hier heb je iedereen voor nodig. De Rijksoverheid, provincies, gemeenten, waterschappen, gebiedsontwikkelaars, woningcorporaties, bedrijven, de financiële sector, de bouwsector, kennisinstellingen, natuurbeheer, maar ook burgers zoals jij en ik.

Om al deze perspectieven mee te geven geeft de documentaire een podium aan totaal 17 sprekers. Van de burgemeester van Rotterdam tot een bevlogen bewoner van Zwolle en van een universitair docent tot de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Aan de hand van verschillende projecten vertelt ieder zijn rol en visie op klimaatadaptatie. HKV heeft bijgedragen aan het opschalingsthema ‘Vitale en kwetsbare functies en netwerken’. We hebben samen met onze City Deal partners de werkwijze ‘Waterrisicodiagrammen’ ontwikkeld. Ook gaan we in op gebruikerservaringen met deze methode bij Enduris, Prorail, waterschappen, het Afval Energiebedrijf en Rijkswaterstaat. De methode biedt een afwegingskader voor objecten bij gevolgen van zowel extreme neerslag als dijkdoorbraken. De aanpak is geschikt bevonden om in de praktijk te gaan gebruiken. De rapportage is hier te lezen.

In première tijdens de CAS 2021
Op 25 en 26 januari vindt de Climate Adaptation Summit (CAS) plaats voor de internationale klimaattop. CAS 2021 lanceert een brede Adaptation Action Agenda met klimaatoplossingen en plannen tot 2030. Wereldleiders nemen deel. Het doel: zorgen dat onze wereld de gevolgen van klimaatverandering beter kan doorstaan. Tijdens deze klimaattop zijn er in alle tijdzones diverse online activiteiten. Gedurende de summit hebben deelnemers toegang tot virtuele Side Events, een omgeving waar je bijdragen van wereldwijde partners en gemeenschappen op elk gewenst moment kunt bekijken. Ter afsluiting van de City Deal Klimaatadaptatie gaat de documentaire hier in première. We snappen dat niet iedereen kan deelnemen aan de CAS, daarom delen we de documentaire ook graag via deze weg.

De nieuwe documentaire van de City Deal Klimaatadaptatie is te zien