PROJECT

TMT Kenia

Hands-on training on the use of remote sensing for water management for climate-smart agriculture

Samen met IHE Delft ontwikkelt en geeft HKV de ‘Hands-on training on the use of remote sensing for water management for climate-smart agriculture’. Deze training is gericht op het gebruik van Remote Sensing (specifiek de tool Google Earth Engine) voor watermanagement en ‘climate-smart agriculture’. De training wordt gehost door University of Eldoret. Daarnaast nemen ook professionals van Egerton University en Baringo en Kisumu County deel.

Door gebruik te maken van satellietgegevens van de afgelopen 40 jaar, kunnen we bijvoorbeeld onderzoeken waarom verschillende meren in Kenia (Lake Victoria, Lake Baringo en Lake Nakuru) de laatste jaren hogere waterstanden ervaren en daardoor buiten hun oevers treden waarbij ze huizen opslokken. Ook leren we de deelnemers om vegetatie en klimaatparameters (NDVI, regenval en temperatuur) te onttrekken aan de satellietdata om meerjarige analyses te kunnen uitvoeren.

In de training gaan deelnemers door middel van inhoudelijke presentaties en hands-on exercises aan de slag met het gebruik van verschillende soorten satellietdata. Deze training bestaat uit 7 weken 2x per week online training van 3 uur. Alle lesmaterialen en videomeetings van deze online periode hebben we gebundeld op onze e-learning pagina Moodle, zodat de deelnemers en andere geïnteresseerden de training kunnen herhalen. Na deze periode van online training hebben de deelnemers een mentor toegewezen gekregen die hen begeleidt in hun ‘assignment-in-practice’. Dit is een zelfgekozen opdracht in een onderzoeksgebied en over een tijdsperiode die van belang is in het werk van de deelnemer.

Het laatste onderdeel van de training is de in-country week. In deze periode, die plaatsvond van 22 november t/m 26 november 2021, kregen de deelnemers extra hulp met hun ‘assignment-in-practice’ en meer lessen en oefeningen voor extra onderwerpen die onderzocht kunnen worden met remote sensing. Aan het einde van de in-country week vond een symposium plaats waarvoor wij een breder publiek hebben uitgenodigd. Door collega’s van de deelnemers en andere organisaties kennis te laten maken met wat de deelnemers in de training hebben geleerd, vergroten we de impact van de training.