Door de groene transitie wordt het Nederlandse waterbeheer steeds afhankelijker van de beschikbaarheid op het elektriciteitsnet. Slim sturen in waterbeheer maakt gebruik van data en technologie om het waterbeheer te optimaliseren op basis van energieaanbod. Dit voorkomt netcongestie, vermindert CO2-uitstoot, en gaat waterschaarste en wateroverlast tegen. Om slim sturen toe te passen, is een integrale aanpak nodig, met kennis over watersystemen, datakwaliteit, energievraag en -aanbod. In Nederland verkennen enkele waterschappen deze aanpak, maar er zijn uitdagingen zoals extra werkdruk voor beheerders, benodigde technische veranderingen en communicatieproblemen met energieleveranciers. HKV ondersteunt waterschappen door optimalisatiemodellen te ontwikkelen voor het regionale waterbeheer, operationele systemen te implementeren, en verander- en datamanagement te bieden.
Met waterschappen die 30% van hun energieconsumptie voor watersystemen gebruiken, is energiebesparing cruciaal. De nadruk ligt op het flexibiliseren van energieverbruik om maatschappelijke doelen te behalen en kosten te verlagen. Dit wordt uiteraard alleen gedaan binnen de door de waterschap gestelde marges van het waterbeheer.
HKV helpt waterschappen met kennis, technische oplossingen en optimalisatie om deze doelen te bereiken, waarbij het zich onderscheidt door diepgaande kennis van fysica, hydraulische modellering en de wetgeving waarmee waterschappen te maken hebben. Daarnaast heeft HKV een unieke positie op het gebied van sturen op energie in de watersector door de samenwerking met Pythia Energy Intelligence.
Zo ondersteunt HKV het Hoogheemraadschap van Delfland sinds vele jaren in het automatisch sturen van hun watersysteem. Daarnaast heeft HKV samen met Waterschap Zuiderzeeland een plan van aanpak ontwikkeld om hun watersysteem in de toekomst slimmer te kunnen sturen.
Ook in het buitenland is de vraag naar slimme sturingen groot. Zo heeft HKV in samenwerking met Deltares en de Unie van Waterschappen in Roemenië een training verzorgd om waterreservoirs optimaal te sturen op basis van de gebruiksdoelen: waterveiligheid, energieopwekking, waterkwaliteit en recreatie.