Bij HKV doen we dagelijks onderzoek naar hoe we de werkwijze voor beoordelen en ontwerpen van waterkeringen kunnen verbeteren. Dit doen we, vaak ook samen met diverse opdrachtgevers, door intern onderzoek, maar ook met promotieonderzoeken (aan TU Delft en UTwente) en HWBP-KIA onderzoeken. Op dit moment zijn er diverse onderzoeken waar we ons in vastbijten, onder andere op de volgende thema’s:
- Fragility Curves: Hoe kunnen we fragility curves gebruiken om het gedrag van de waterkering beter te beschrijven? Hoe bieden fragility curves inzicht, en hoe kunnen we de fragility curves dichter bij ervaringen uit het veld brengen?
- Tijdsafhankelijkheid: Wat is de impact van tijdsafhankelijke belastingen (zoals een storm) op de faalkans, en hoe wordt het faalgedrag van keringen hierdoor beïnvloed?
- Verschillende HWBP KIA-onderzoeken:
- Uitbreidbaarheid van waterkeringen: In hoeverre zijn waterkeringen bestendig tegen toekomstige veranderingen? Hoe kunnen we de beschikbare middelen (geld, openbare ruimte en materialen) zo goed mogelijk inzetten om adaptieve maatregelen te creëren?
- Schaaleffecten bij piping: Grootschalige pipingproeven zijn kostbaar en complex, daarom worden veelal labproeven ingezet voor onderzoek. De vraag hierbij is hoe we laboratoriumproeven kunnen gebruiken om het gedrag van de waterkering buiten goed in te schatten?
- Lengte-effecten: Hoe kunnen we de bestaande kennis over lengte-effecten verwerken in bestaande werkwijzen en voor een brede groep toegankelijk te maken? Hoe nemen we het lengte-effect goed mee in scopebepaling en ontwerp, om zo onnodige kosten te beperken?
- Waterspanningen in de dijk: We onderzoeken hoe waterspanningen zich opbouwen in de dijk bij hoogwater of langdurige regen – en wat dat betekent voor stabiliteit. Door metingen te koppelen aan modellen krijgen we beter grip op de werking van deze interactie. Hiermee kunnen we nauwkeuriger en beter onderbouwd het gedrag van de keringen voorspellen onder extreme omstandigheden.
- Sterkte van bekledingen: Gras, asfalt of steen – hoe sterk zijn de bekledingen nou echt en hoe nemen we dit rekenkundig mee? We hebben meegewerkt aan de overslagproeven op de IJsselmeerdijk en dragen met diverse onderzoeken bij aan de kennis rondom de sterkte van asfalt (KCW), gras (via kennis voor keringen) en harde bekledingen.
- Grondsterkte en proevenverzameling: We bouwen aan een databank vol met sterkteproeven op grond en materialen om zo goed mogelijk kentallen voor grondsterkte te kunnen bepalen.
Op bovenstaande thema’s doen diverse HKV-collega’s onderzoek om te werken aan realistische faalkansen van de waterkeringen en doelmatige versterkingen.
Interesse in bovenstaande onderzoeken of benieuwd naar wat we nog meer doen? Stuur gerust een berichtje!