ACTUEEL

Nederland stuurt waterexpert Matthijs Kok naar Suriname

Nederland stuurt via het Dutch Risk Reduction-Team-programma (DRR-Team) een waterexpert naar Suriname. Matthijs Kok, hoogleraar Overstromingsrisico, bekijkt hoe het DRR-Team de Surinaamse overheid kan adviseren over oplossingen voor de watersituatie in het land. Suriname kampt al een paar maanden met overstromingen.

Onderzoek naar de situatie

Matthijs Kok reist naar Suriname om een eerste onderzoek te doen naar de watersituatie. Hij doet dit namens het DRR-Team. Of er hierna een expertteam aan het werk gaat, wordt besloten na zijn verkenning. Matthijs begint op 1 juli 2022. Hij spreekt voor het onderzoek met verschillende organisaties, zoals het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) Suriname, het ministerie van Openbare Werken en de Wereldbank.

Matthijs Kok is hoogleraar Overstromingsrisico aan de TU Delft en medeoprichter van HKV, een organisatie met veel kennis over watermanagement. Hij heeft eerder geadviseerd bij overstromingen in New Orleans, Ierland, Bhutan en Vietnam.

Maanden van extreme regenval

Na maanden van extreme regenval kampt Suriname met wateroverlast en overstromingen. Door de regen staat de Afobaka-dam onder druk. Deze dam levert bijna 60% van de energie in Suriname. Om een dambreuk te voorkomen, is het teveel aan water geloosd, wat tot overstromingen leidde in het Brokopondo-district.

Ook in andere gebieden zijn er overstromingen en wateroverlast. De Surinaamse regering benoemde in mei 7 van de 10 districten tot rampgebied. Veel mensen moesten vertrekken uit hun huizen en de scholen moesten sluiten. Ook zijn oogsten verloren gegaan en zijn er gezondheidsrisico’s door de onhygiënische leefomstandigheden. De overstromingen hebben ook geleid tot schade aan wegen en openbaar vervoer.

Dutch Risk Reduction-Team

Dutch Risk Reduction-Team (DRR-Team) is een programma dat zich inzet om watergerelateerde rampen, zoals die in Suriname, te voorkomen of verminderen. Dit doet het programma op verzoek van buitenlandse overheden. Een DRR-Team – samengesteld uit experts van de Nederlandse watersector – levert op basis van kortdurende inzet, advies voor mogelijke oplossingen voor de korte en (middel)lange termijn.

Bron: https://www.rvo.nl/nieuws/nederland-stuurt-waterexpert-naar-suriname-na-aanhoudende-overstromingen

Nederland stuurt waterexpert Matthijs Kok naar Suriname