ACTUEEL

HKV wint WACA call for innovation

18 november 2020 heeft HKV samen met IHE Delft de WACA call for innovation gewonnen. Het idee WAC-App (zie onderstaande video) is beloond met de eerste prijs van $30.000,-. De innovatiewedstrijd was uitgeschreven door het West Africa Coastal Areas Management Program (WACA-program). De interactieve WAC-App biedt beleidsmakers, ingenieurs en lokale partijen de mogelijkheid om de gevolgen van ingrepen langs de kust te analyseren, te optimaliseren en hierover te communiceren.

De wedstrijd
Aan de innovatiewedstrijd van het WACA-programma van de Wereldbank namen 22 consortia deel. Na meerdere voorrondes zijn de volgende vijf finalisten geselecteerd:

  1. Trans-Sand: a transnational by-passing scheme funded by a public- private dredging fund
  2. Wac-App: explore impacts of coastal interventions
  3. Besand: the blue energy sand-bypass system
  4. Coastalprotect Africa: multi-purpose technology for an integrated solution to coastal erosion and sediment management for west africa
  5. Sa-Pod: systems approach for port development

Na de spannende finale zijn HKV en IHE Delft uitgeroepen tot winnaar van de challenge. De jury waardeerde met name de veelzijdigheid en schaalbaarheid van WAC-App.

De rest van de top 3 werd gecomplementeerd door Egis samen met Deltares en een consortium onder leiding van Witteveen en Bos. Graag feliciteren wij hen met deze prestatie. Daarnaast ook felicitaties voor het team van HKV en IHE: Fredrik Huthoff, Dano Roelvink (IHE Delft), Ali Dastgheib (IHE Delft), Vincent Vuik en Roy Daggenvoorde.

Voor meer info over de WACA-challenge zie: https://www.wacaprogram.org/innovation

WAC-App
Onze innovatie WAC-App is een open-access, easy-to-use, interactieve online applicatie. WAC-App geeft inzicht in de effecten van ingrepen lang de kust. WAC-App combineert de voorspellingen van het nieuwe model ShorelineS met de rekenkracht en dataverwerking van Google Earth Engine. WAC-App maakt het mogelijk om makkelijke analyses van maatregelen te maken, hiermee ondersteund WAC-App besluitvorming op verschillende schalen. WAC-App geeft gebruikers meer inzicht in de langetermijnontwikkeling van de kust. WAC-App verbetert de communicatie tussen beleidsmakers, ingenieurs en andere stakeholders.

Een uitgebreidere impressie van WAC-App is te vinden in de video die is gemaakt voor de eerste voorronde van de WACA-challenge: https://youtu.be/_MQFXlcu8Jw

WACA
Het WACA-programma van de Wereldbank is opgezet om de landen langs de West-Afrikaanse kust te ondersteunen bij de bescherming en het beheer van hun kustlijn. Aan het WACA-programma nemen de volgende zeven landen deel: Mauritanië, Senegal, Ivoorkust, Ghana, Togo, Benin en Nigeria. Het programma ondersteunt bij het beheer van de kustlijn, uitwisseling van kennis en het reduceren van risico’s. Meer over WACA is te vinden op https://www.wacaprogram.org/.

 

HKV wint WACA call for innovation