ACTUEEL

Building with Nature in Spanje

Tachtig kilometer ten zuiden van de oude Romeinse stad Tarragona (regio Catalonië) ligt het Parc Natural del Delta de l’Ebro. Met 320 km2 is natuurpark de Ebro Delta het op één na grootste wetland van Spanje. Het betreft een prachtig beschermd natuurgebied met rijstvelden, natuurstranden en zoutvelden.

Net als veel delta’s heeft de Ebro-delta het moeilijk: de zeespiegel stijgt en zo’n honderd dammen zorgen ervoor dat er nauwelijks sediment wordt aangevoerd door de rivier. De bedreiging werd heel tastbaar in januari 2020; door storm Gloria kwamen grote delen van het gebied onder water te staan, of zijn zelfs verdwenen. De paniek en schade waren groot.

Er wordt nu gezocht naar duurzame oplossingen om het gebied te beschermen en in dat kader is afgelopen mei een delegatie in Nederland geweest om te horen over het Nederlandse kustbeleid, waarbij ze de Zandmotor en de Hondsbossche Duinen hebben bezocht. Het waren dezelfde mensen die Marta Faneca Sanchez van Deltares en Sonja Ouwerkerk van HKV in maart hadden uitgenodigd op een bijeenkomst in de Ebro Delta om te vertellen over de wereldwijde problemen in delta’s, het Nederlandse kustbeleid en het principe van Bouwen met de Natuur.

Belangrijk aandachtspunt bij het zoeken naar oplossingen is dat de dynamiek in de Middellandse Zee veel minder is dan op de Noordzee. Hierdoor vindt minder duinvorming plaats dan langs de Nederlandse kust (bijvoorbeeld op de Hondsbossche Duinen). Maar het principe van Bouwen met de Natuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van de krachten van de natuur (stroming, getij, golven, wind) en natuurlijke materialen (zand en vegetatie) is ook hier een mogelijke denkrichting. De komende maanden wordt gekeken hoe we dit verder kunnen onderzoeken.

Er was veel interesse naar de Nederlandse kennis en ervaring en er was dan ook veel publiek op de bijeenkomst: vanuit de overheid, het bedrijfsleven, actiegroepen en bewoners van het gebied. Ook de Spaanse media hebben ons verhaal opgepikt met een artikel in LaVanguardia: https://lnkd.in/eQRAnPTJ en een interview op de lokale televisie: https://lnkd.in/d-5BHdp7

Building with Nature in Spanje