Waterexperts naar Myanmar

Waterexperts naar MyanmarEen Nederlands team heeft de regering van Myanmar (Birma) geadviseerd op het gebied van waterbeheer en oplossingen aangedragen om overstromingen in de toekomst beter te beheersen. HKV'er Hermjan Barneveld maakte deel uit van het team.

Een orkaan eind juli 2015 en aanhoudende moessons hebben in Myanmar geleid tot overstromingen en aardverschuivingen. Honderdduizenden zijn ontheemd en mogelijk tientallen mensen zijn omgekomen. De noodtoestand is afgekondigd. De regering van Myanmar heeft de door Nederland geboden expertise aangenomen.

Eind augustus kwam een zeskoppig team waterexperts aan in het rampgebied. Vooralsnog lijkt het erop dat de veel dijken in het deltagebied het hebben gehouden. Door de sterke stroming van het water eroderen ze echter snel en zijn de dijken gaan lekken. Er is grote zorg of ook op de langere duur de dijken bestand zijn tegen het hoge water. De waterexperts richten zich op twee doelen: overstromingsbeheer en dijkmanagement in de Ayeyarwady regio en het opzetten van een waarschuwingssysteem in de stedelijke omgeving van Kale (Sagaing regio).

Het team bestond uit medewerkers van de bureaus Arcadis, Deltares, Royal Haskoning DHV, HKV lijn in water en het Noord-Hollandse waterschap HHNK. De aanwezigheid van de Nederlanders is een gevolg van de hulp die de ministers Schultz van Haegen en Ploumen namens Nederland hebben geboden. Speciaal voor dit soort situaties heeft de Nederlandse regering zogenaamde Disaster Risk Reduction-teams in het leven geroepen. DRR is een initiatief van de Nederlandse regering om bij noodsituaties waar ook ter wereld, Nederlandse expertise op het gebied van waterbeheer ter beschikking te stellen.

Meer weten over DRR? Kijk dan op www.drrteam.nl.

Terug naar overzicht