Hands-on training riviermorfologie in Myanmar

Hands-on training riviermorfologie in MyanmarVan 5 tot en met 7 december 2018 heeft HKV een hands-on training gegeven op het gebied van riviermorfologie aan waterprofessionals van gouvernementele organisaties en kennisinstituten in Myanmar. Deze training was een onderdeel van het ‘Leapfrogging Delta Management in Myanmar’ programma dat  Partners voor Water gedeeltelijk financiert.  

De training van HKV bevatte remote sensing opdrachten gebruikmakend van Google Earth Engine (GEE). GEE is een handige tool in Myanmar omdat het gratis is en veel data bevat over het riviergedrag van de laatste 30 jaar. FutureWater en vanderSat hebben ook een deel van het curriculum van deze training gegeven. Zij hebben zich gefocust op regenmonitoring en bodemvocht.

In de riviermorfologietraining heeft HKV zich gericht op de morfodynamica van de Ayeyarwady rivier rondom Nyaungdon. De deelnemers leerden over meanderende riviermorfologie en vonden verschillen in het riviergedrag van de Ayeyarwady rivier rondom Nyaungdon. We hebben de oorzaken van deze verschillen onderzocht door verschillende geospatial datasets te gebruiken die beschikbaar zijn in Google Earth Engine.

De conclusie was dat satellietbeelden een goede start zijn voor het analyseren van riviergedrag. Echter, je hebt ook metingen nodig van de afvoer, sediment en waterstanden om een compleet beeld te krijgen.

11 december 2018

Terug naar overzicht